Resepi Sotong Bakar Express Oleh Marina Ismail

Tengah masak dessert ke tu? Kak M tak sempat nak buat dessert arini, padahal semalam dah berkobar-kobar nak buat dengan bahan-bahan semua dah beli.

Sibuk terkejar sana sini masak tadi tengok-tengok dah pukul 3. Memang hai hai bai bai je la sebab hari ni nak hantar si puteri bongsu ni balik asrama.

So arini Kak M share resepi yang paling-senang-campak-campak-dah-siap. Nak tunjuk sikit cara mudah membuat sotong bakar versi express. Resepi ini sesuai sangat untuk orang orang yang nak menu yang cepat tapi sedap.

Nama resepi pun express kan😅

Okey, moh kita mula masak.

RESEPI SOTONG BAKAR EXPRESS


Bahan-bahan:
1kg sotong size besar
1 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula
Secubit secukup rasa
Secubit garam

Cara-cara:
1. Cuci sotong bersih dan kelar-kelarkan badan dia.
2. Gaul semua bahan perapan dan sapukan pada sotong.

 

Gaul semua bahan bahan perapan tadi.

3. Perap dalam 10 – 15 minit.

4. Panaskan magic pan dengan sikit minyak. Kak M guna magic pan sebab cepat dan senang.

Dah panas letakkan sotong

5. Bolehlah mulakan sesei bakar membakar korang tu.

Masak hingga sos agak pekat dan kering sikit.

6. Terbalik – balikkan ikut keperluan. Jangan risau hangit sebab magic pan ni memang tahan hangit.
7. Dah siap. Hidangkan dengan hirisan lemon.

Dah siappp. Boleh hidangkan dengan hirisan lemon. Sedap👍🏻

TIPS : Jangan masak lama sangat tau sebab sotong akan jadi keras kalaumasak lama.
.
#kakMmasak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *