Hai semua, hari in saya ingin kongsikan menu berbuka puasa yang sihat dan bertenaga kepada anda semua kerana tidak lama lagi akan datangnya bulan Ramadhan ini . Menu berbuka puasa ini bukan sahaja dapat membantu anda mendapatkan kesihatan yang baik, malah dapat membantu anda menempuhi bulan puasa dengan lebih cergas.  Tunggu apa lagi? Jom baca menu berbuka puasa ini dengan sebaik mungkin.

1. Kurma

Usahakan dalam menu berbuka puasa a mestinda terdapat salah satu item ini iaitu kurma. Makanlah minimal sebanyak 2 biji kurma ketika berbuka puasa terutama bagi anda yang menderita sakit kepala atau pening kerana kadar gula darah rendah selama masa anda puasa. Selain sebagai buah yang di sunahkan oleh Rasulullah SAW, buah kurma juga ternyata menyimpan kandungan yang sangat baik bagi tubuh seperti zat besi, gula alami, sumber serat dan mineral.

2. Air Putih

Seterusnya, selalu kita perasaan ramai orang semasa berbuka puasa dengan meminum air yang sejuk terlebih dahulu, namun disi saya ingin tekankan bahwa minumlah air putih yang cukup. Namun, kita tidak tahu selama puasa tubuh kehilangan cairan dan apabila tidak segera diganti ketika waktu berbuka puasa akan sangat berbahaya untuk kesihatan. Cairan dalam tubuh amatlah memerlukan agar metabolisme berjalan dengan baik, cairan dalam tubuh memiliki fungsi seperti mengatur suhu tubuh, melancarkan peredaran darah, membuang racun dan sisa makanan dan juga untuk memperlancar pencernaan.

3. Sup

Selain itu, anda amatlah digalakkan untuk memakan sup ketika anda berbuka puasa, dalam semangkuk sup yang terdiri dari sayuran segar seperti lobak merah, kembang kol. Anda juga boleh menambahkan sawi dengan ayam, bakso daging lembu, cendawan dan banyak lagi yang mengandung manfaat yang diperlukan oleh tubuh untuk kembali menghasilkan tenaga. Misalnya saja dari daging ayam, akan menyediakan asupan protein untuk energi, dari sayuran lobak merah yang terdapat serat, antioksidan, dan mineral.

Justeru, lobak merah juga ialah vitamin A yang dapat menyerap dalam tubuh kita dan vitamin C yang sangat tinggi dan termasuk juga kandungan sodiumnya. Itu baru dari 2 item saja daging dan lobak merah, bayangkan berapa manfaat yang kita dapat dari semangkuk sup penuh dengan sayuran dan daging  yang beraneka macam.

4. Buah-buahan

Menu buka puasa yang sehat satu ini mungkin jarang ada dari meja makan kita di rumah ketika sedang berbuka puasa. Selain daripada rasanya yang enak buah juga mengandung banyak manfaat bagi mereka yang akan menjalankan ibadah puasa kembali pada keesokan harinya. Buah-buahan juga sangat mudah untuk menjadi berbagai jenis menu makanan seperti salad, sirup buah, kolak, dan masih banyak lagi. Berikut ini beberapa jenis buah yang disyorkan ada dalam menu buka puasa sihat anda.

Justeru, buah pisang juga sesuai kerana selain sebagai penghasil vitamin B6 dan vitamin C, ianya juga mengandungi kandungan potasium dan berserat tinggi. Sebiji buah pisang mengandungi 24 gram karbohidrat. Selain itu, buah berry selain memiliki kandungan karbohidrat kompleks, juga mengandungi antioksidan untuk melindungi tubuh dari radikal bebas dan buah tembikai memiliki kandungan vitamin C, beta karotin sebagai antioksidan dan dapat mencegah katarak. Tembikai mengandungi kadar air yang tinggi dan rendah kalori yang sangat bagus diambil terutamanya sewaktu haus.

5. Ikan Bakar

Menu ikan bakar juga mempunyai sifat lemak yang rendah dan anda boleh memilih antara ikan karang, kakap atau dorang supaya ikan yang terbakar tetap sihat, elakkan menggunakan mentega semasa membakar ikan. Sebaliknya gunakan minyak zaitun. Sementara itu untuk perapian anda boleh menggunakan sos soya manis, cabai, kapur dan lada. Akhirnya, apabila anda membakar ikan cuba untuk tidak terbakar, kerana daging ikan hangus dapat meningkatkan risiko kanser.

6. Daging ayam

Siapa yang tidak suka daging ayam? Hampir setiap orang dari Sabang ke Merauke akan suka daging ayam. Daging ayam adalah menu yang hampir selalu hadir di setiap acara, meja makan dan di mana sahaja, ia mahu diproses menjadi daging ayam apa saja yang selalu dijangka oleh para pencinta.Pemprosesan ayam boleh dilakukan dalam apa-apa cara seperti panggang, pepes, rebus, dan banyak lagi. Daging ayam juga boleh diproses menjadi menu beragam seperti sup, sup, dll. Adapun beberapa ramuan yang terkandung dalam daging ayam termasuk protein, vitamin, mineral dan sebagainya.

7. Tumis Sayuran

Sayuran bukan makanan kegemaran orang ramai kerana masih banyak orang yang melihat sayur-sayuran sebagai makanan yang tidak menarik dan tidak enak. Tetapi jika hanya mereka tahu apa ramuan sayur-sayuran, mereka pasti gembira dapat memakannya.

Dalam menyentuh sayur-sayuran yang paling banyak digunakan ialah kucai, tauge, bayam atau sayur-sayuran mustard. Dengan hanya bahan-bahan mudah, anda boleh membuat sayur-sayuran tumis yang lazat, rempah adalah garam, lada, bawang dan bawang putih. Sebaiknya gunakan minyak zaitun ketika memasak sayuran dan jika anda seorang peminat rasa pedas, anda boleh menambahnya dengan sedikit cili.

Itulah sahajalah perkongsian saya tentang menu berbuk puasa yang sihat. Semoga bermanfaat okay !

(This post has been visited 224 times!)