Resepi bubur som-som asli menggamit memori

Hari ni kak M nak kongsikan kuih kegemaran kak M masa bulan puasa selain dari tepung pelita. Dulu masa kecik-kecik mak selalu buat masa bulan puasa. Ada jugak yang buat kaler hijau, tapi kak M kekalkan originality nya warna putih bersih.

Selain dari sedap, kak M suka menu ni sebab sekejapan je boleh siap. Serious! Menu ni sesuai sangat untuk mak-mak yang sentiasa busy kerja atau bisnes tapi still nak masak air tangan sendiri untuk family.

Ok jom tengok betapa senang nak buat bubur som-som nih.  Continue reading “Resepi bubur som-som asli menggamit memori”

Resepi Udang Kung Pao Simple – Udang Lipan atau Mantis Shrimp

Sape penah makan Udang Lipan? Bahasa omputihnya Mantis Shrimp. Ada gak yang panggil udang ketak atau udang mentadak. Tapi nama paling glamour dia udang lipan la mungkin sebab bentuk badan dia yang ada ruas-ruas macam lipan kot.

Arini Kak M nak share camne cara nak siang udang lipan nih.

Eh tapi serious tau kulit dia keras betul banding dengan udang biasa tu.

Continue reading “Resepi Udang Kung Pao Simple – Udang Lipan atau Mantis Shrimp”

Resepi Puding Sagu Gula Melaka Berjagung

Semalam berbuka kat luar sebab dah lewat petang baru settle urusan beli barang si bongsu nih. Punya la ramai orang sampai naik sakit kepala. Jadi hari ni memang dah plan nak masak awal. Seronoknya rasa dapat berbuka kat rumah. Legaa sangat rasa!
.
Tetiber rasa nak buat dessert yang senang sangat nih. Bahan pun semua yang memang ada kat dapur kita. Mudah dan pantas menu ni. Nampak gojes plak tu 🙋🏻

Continue reading “Resepi Puding Sagu Gula Melaka Berjagung”